Thursday, January 28, 2010

Pécs – kulturhuvudstad 2010

1998 var Stockholm europeisk kulturhuvudstad. Jag bodde i Timrå men åkte med en stockholmsk kompis dit och såg Tolvskillingsoperan på Nya Pistolteatern vid Karlberg.

2010 är det tre städer som delar kulturhuvudstadsskapet. Något överdrivet, enligt mig. Jag har hört talas om Nederländernas lösning men vid så höga kvantiteter som tre tycker jag att huvudstad blir något groteskt.

Av de tre städerna har jag varken vart i Essen eller Istanbul (beklagar!) men Pécs hade jag lyckan att besöka i somras! Vart man än vände och vred sig fanns det lämningar från flera forna tider. Det kändes som att alla hade vart där. Det fanns hamam-ruiner, en moské i bruk, en moské som blivit kyrka, en till delar raserad stadsmur, synagoga, romerska gravar – och nutida nordiska läkarstudenter (varav en lät mig låna hennes telefon när jag hade glömt min under Ágis köksbord dagen då jag skulle resa tillbaks till Prag).

Moskén som blivit kyrka. Hästen är som vanligt mötesplats. "Vi ses under hästens svans" var det man sa om man var nere med Pécs-lingot.

Andra världskriget, minnesmonument. Är det bara jag som får Ivanhoe-vibbar av omgivningen?


Konsthögskolan hade utställning i nedlagda delar av Zsnolay-fabriken ...

... där dessa takplattor är tillverkade.

Och så Franz Liszt bah, som någon annan Romeo.

Jag sa: "Syrenerna blommar lagom till skolavslutningen." Hon svarade: "Här i Pécs blommar de i april."

5 comments:

Sofia said...

fattar inte det där med franz liszt, är det en docka på balkongen som ska föreställa honom? för övrigt har jag varit kaninvakt en vecka på en adress alldeles vd place franz liszt i paris!

Johannka said...

Ja, det är typ en rustning på nåt vis, man kan nog säga docka. Lizst Ferenc by original name. Kaninvakt!!!

Sofia said...

ja det var jätteobehagligt! kaninen var vit och tillhörde en tolvåring, vid ett tillfälle när den hoppade från soffan ner på golvet måste den ha fastnat med en klo i golvet, helt plötsligt var den alldeles blodig på tassen, runt nosen och med blodspår på golvet. kändes som den där åttiotalsfilmen med michael douglas och glenn close, fatal attraction!

Balloonfighter said...

Jag som lärt mig att man aldrig ska närma sig en häst bakifrån.

Johannka said...

Det stämmer men det är också så att man kan stå bakom en häst ganska nära (den har inte rum att sparka då), hur skulle man annars kunna fläta svansen? /hästtjej -80