Wednesday, January 27, 2010

Alla får vara med men inte om du är ett OFFER

Så, i Frankrike jobbar man hårt på nationalstatens enande och likriktande. Det är talande att Frankrike inte har erkänt några minoritetsspråk (fast de har massor, occitan, catalan och breton för att ta några kända exempel); här talar vi franska! Här talar vi och är franska. Jag har något emot att man ska behöva vara likadana som varandra bara för att man bor i samma land. Det har ju inte ens bara med andra kulturer att göra, hej verklighetens folk, liksom. Allt som ser annorlunda ut är inte SATAN.

Sarkozys parti tycker att islam=kvinnoförtryck och burka/niqab=manifestation av detta. Då tycker man att det är en klok idé att förbjuda bärandet av dessa plagg på offentliga platser. Åh, det är ett sådant vansinne det här, jag blir helt matt.

Snacka om att behandla symptom. Sa jag behandla? Jag menar bestraffa. Vi i det här landet tycker att du är förtryckt av din man. Spö skulle du ha! Men det benyttjar vi oss inte av i det här upplysta landet, vi ger dig böter istället. Som du inte kan betala med egna pengar, för bär du heltäckande slöja får du helt enkelt inte jobba. Det är allvar! De skulle inte ens få åka kollektivtrafik! Finns det kvinnor som tvingas bära heltäckande slöja har jag mycket svårt att se att Sarkozys dekret skulle ändra på den saken. De får då helt enkelt hålla sig hemma.

Jag tror dessutom inte att vägen till ett fritt samhälle för både män och kvinnor går genom klädförbud. (Jamen man HÖR ju!)

Hur vore det att sopa rent framför egen dörr? Jag blir så TRÖTT på att talibaner och burka används som slagträn och exempel i en jämställdhetsdebatt som inte är värd namnet. Dra upp talibanernas beskjutningar av flickskolor så framstår vår ojämställda arbetsmarknad och snedfördelade föräldraförsäkring som förverkligade utopier.

Nej, bra initiativ Sarkozy, om du vill jobba för ett jämställt samhälle och ett humanistiskt klimat! En sådan utveckling kommer att dra med alla i Frankrike på en positiv vagn. Men att förbjuda vissa kläder, jag har hört om ett sådant land, Islamiska republiken Iran hette det visst.

Och nu har jag inte ens skrivit något om vad jag tycker om det Reinfeldt sa.

2 comments:

Ivar said...

Vad tycker du om själva burkan som plagg? Är det ett plagg bland andra plagg? Typ en variation på klänning? Om inte, vad är den ett tecken på?

Johannka said...

Eller en variation på huvudbonad? Jag är själv ingen förespråkare för burkabärande men jag ser inte att det är min rätt att förbjuda någon att bära det heller. Symboler kan man läsa in i fler plagg än slöjan. I vissa länder ses kostym som tecken på västerländskt inflytande, något negativt.

Jag kan se att man i vissa yrken har en viss (men inte stelbent och godtycklig) klädkod där burka eller niqab inte skulle vara lämpligt men det tycker jag är en helt annan fråga än att neka medborgare (i utvidgad Cornelis-mening) offentlig service.