Wednesday, January 06, 2010

La reine

Blev på Twitter (L) påmind om vad man i Frankrike gör på denna dag (Trettondagen). Som bekant och enligt legenden var det idag som de tre vise männen kom fram till stallet och det uppmärksammas ju på olika sätt på olika ställen. I Spanien ger man t ex i rimlighetens namn julgåvorna på denna dag.

I Frankrike äter man idag alltså en kaka (Galette des Rois) vari det ligger en liten porslinsfigur (numera väl oftast plast), den som biter i figuren blir kunglig!

Då kom jag ju på att jag för sex (6!) SJU (7!!!) år sedan åt en sådan kaka i Toulouse med lillasyster, hon som till min stora systerstolthet blev la reine!

(En rolig detalj som jag också fick läst på Twitter är att i det franska presidentpalatset finns ingen figur i kakan; "ingen kan bli kung i presidentens hus".)

För övrigt var det under denna period jag hade min i särklass sämsta frisyr någonsin. Det var avklippta dreadlocks på utväxt. Emma och jag röker vattenpipa på tehuset där hon vid samma tillfälle blev erbjuden jobb som städerska. Precis efter att vi diskuterat hur jobbigt det skulle vara att städa där, otaliga mängder kuddar och mattor.

Edit: Nej förresten! Vi röker vattenpipa gången efter att hon blivit erbjuden jobb! Tillsammans med hennes blivande chef plus kompis. För att fira!

4 comments:

Mollis said...

Jag har hört att man inte alls får presenterna i spaninen den här dagen.. Det är en myt som spridit sig. (Jan, min systers man sa häromdagen att han pratat med 1000 spanjorer om detta och att det faktiskt inte stämmer)

Johannka said...

1000 spanjoner?! For real?

Jag pratade på msn med en (1) spanjor häromdagen och han sa:
"... and havent still bought any present yet (we give them here in spain the 6th of jaunary)."

Mina gissningar är
a) att det är olika i olika regioner, shit vad Spanien inte är ett enda land enligt en del spanjorer.
b mindre kvalificerad gissning) de eventuellt av inflytande från andra traditioner även ger presenter på julafton/juldagen vilken skulle kunna ha minskat presentgivandet på Trettondagen.

Mollis said...

hehe, näe det var nog inte 1000, men det lät så roligt när han sa det så jag var tvungen att skriva det..Du har nog rätt, det är nog regionala varianter..

Johannka said...

Nu har jag frågat ut min ende spanjor igen. Miguel säger:

"????

80% give presents 6th
20% give the 25th
and a lot of people give sth small the 25th, and the big presents the 6th

the wise men is the tradition here

all the spanish we were in strahov...all of us give the presents the 6th

[we]celebrate wise men instead of a PAPA NOEL

and dont believe what your brother in law says hehehe"