Thursday, September 10, 2009

Många ord - lite smak. Modrý Portugal 2006:1

Torsdag kväll. Helg. Tror jag såg fram emot det så mycket för att det var så länge sedan jag hade ett välfyllt (en överdrift) förråd av centraleuropeiska viner och sedan jag hade en hel, härlig helg att dricka upp en flaska på. Sparar det prisbelönta Andrévinet till ännu finare helger, väljer Blauer Portugieser.

Häller upp det ganska klara jordgubbsröda nästan skummande vinet i min kaffekanna, då jag saknar karaff. Tar en mun innan jag lämnar degen på jäsning och går till affären. Lite vasst just då.

Vinet doftar, trots mina ändamålsenliga glas, svagt. Sticker jag näsan i kannan känner jag en diffus doft av alkohol. Fortfarande lite skarpt, alltså.

Doften förebådar smaken. Jag skulle inte säga att det är outvecklat, det är snarare som att det inte finns mer att utveckla. Eftersmaken är starkare än primärsmaken. Den första tanken jag hade, när jag tog den första munnen medan degen jäste, var vinbärssaft. Kanske beror det på allt godis jag ätit men den känslan har försvunnit nu. Jag får återkomma imorgon, när jag dricker upp resten. En annan har ju skaffat vakuumpump. No more vin-stress.

Vinografisk information:
2006.-Modrý Portugal.-Vladimír Tetur.-Velkopavlovická vinařská podoblast.-Tjeckien, Mähren.

4 comments:

Anonymous said...

vilket enastående rikt språk du har för att beskriva en skvätt vin!

M said...

Tack!

M said...

...for recensionen menar jag...

Johannka said...

@Ano-Emma Tack, I guess.

@M Ja, varsågod, fortsättning följer.