Tuesday, May 12, 2009

uller buller, Ullevi

Det här är Nya Ullevi:

I begynnelsen var Ullevi. Byggd 1916 för att hysa fotbollsmatcher i Göteborg. Döpt efter guden Ull, ett namn som matchar en annan idrottsarena öster om Heden: Valhalla idrottsplats.

1958 skulle Sverige arrangera fotbolls-VM (eller?) och en rejäl arena behövdes, större än en gammal brädsamling från 10-talet. Ja brädsamlingen som hette Ullevi stod ju kvar men den nyare arenan fick överta namnet. Nya Ullevi (som egentligen heter Ullevi stadion) var född och döpt, namngiven, you name (!) it.

Åren gick. När Nya Ullevi var uppfört användes Gamla Ullevi, som man ju då började kalla 1916-byggnaden, endast för träning men på 90-talet började Göteborgslagen (d v s GAIS, ÖIS och IFK) att spela matcher där igen. Fansen jublade. På Gamla Ullevi var det mycket intimare och närmare plan än på den stora 43 000 personersarenan med löparbanor . Ja goare stämning kanske vi t o m skulle kunna säga?

Yada yada yada 2007 revs Gamla Ullevi för att ge plats åt en ny fräsch fotbollsarena som inte är nästan 100 år gammal.

Jaha vad skulle den nya arenan heta? Det första förslaget jag hörde var "Swedbank Arena" men det måste ju ha varit ett skämt för det heter ju Kempehallen numera. Den tidigare ständige sekreteraren i Svenska Akademien, Sture Allén kopplades in på fallet och ja alltså. Jag tycker det är själva fan att inte självaste Göteborg ska kunna komma på ett fyndigare namn på arenan än -
GAMLA ULLEVI. Vi snackar alltså staden där Rumpan Bar, Kock & Vin, Berså Bar och en tjock stämning av kronisk ordvitshumor ligger. Dessutom leder det till fler problem. Inte kan vi ha en arena från -58 som heter Nya och en från -08 som heter Gamla? "... Ullevi, den stora arenan alltså, bör byta namn ..."

Det rimligaste förslag jag har, hade varit att döpa det nu sk Gamla Ullevi till -
ULTIMA ULLEVI. För nu får det fan räcka med Ullervier!


Andra bloggar om

5 comments:

Grovt Initiativ said...

ultima thule.

Johanna said...

Nåt åt det hållet, ja

Anonymous said...

Eller också kan man kalla den för vad den är: GAIS hemmaplan. Det räcker så. Ju.
/Sape

Den tjocke konsulten said...

Och det där fakturerade Allén 44800kr för, Göteborgs partibröder i ett nötskal, tramset först, verksamheten sist!

Namnet Rumpan Bar är jag fö. säker på är lånat från en krog i en annan stad som hette så först, minns dock inte vilken.

Mollis said...

Det är så typiskt Göteborg det här..