Thursday, August 10, 2006

Jacques Brel


Jag tror att Göteborg och belgiska/holländska hamnstäder kan tänkas ha samma skönhet

Jag har de senaste dagarna diskuterat Brel och eventuella svenska uttolkare av denna underbara chanteur. Det finns många runtom i världen som tolkat Brel, både på franska och som översatt honom till engelska (säkert andra språk också). Här kan man ta Scott Walker som exempel. Egentligen känns det så onödigt att både översätta Brel och sjunga hans sånger, för ingen kan göra det som han. Efter
lite övertalning och en genomlyssning av Walkers If you go
away (Ne me quitte pas - en Brelstandard ...) kan jag dock säga: OK då. Den är bra. Walker har en omskakande röst och sången är vacker.


Vem skulle kunna göra honom bara liiite rättvisa på svenska? Tommy Körberg har visst gjort ett försök - som jag inte hört. Jag vet inte om jag är så sugen heller. I lördags fick jag höra Rikard Wolff sjunga en svensk version av La chanson des vieux amants. Det var vackert, men mest om man ser det fristående från Brel. Wolff är en av mina stora favoriter, så han är bra i sig själv, karismatisk och vacker, med stark röst. Men han är inte Brel ... Har fått höra fantasier om Mikael Persbrandt, något som låter extremt spännande och vore något visst att få bevittna. Det är Magnus som tycker att han har det där extra special actor thing (min tolkning) som Brel har, och det kan jag i alla fall inte säga emot. Men det känns inte helt klockrent i min fantasi.Nu i kväll satt jag på min balkong och ältade Habermas medan jag lyssnade på en liveversion av Madeleine - heelt fantastisk såklart. Då kom jag på det! Det är ju Cornelis! Tyvärr är han död, tråkigt av många anledningar, bl a för att jag aldrig kommer att få höra honom sjunga Brel. OM han nu inte redan gjort det, kanske någon annan vet råd? Jag gjorde en sån här för några år sedan så het googlesökning (nu; vardagsmat) på [Brel Vreeswijk] och fick inga träffar om eventuella inspelningar, men fick dock veta att jag inte direkt gjort någon ny upptäckt. Flera sidor på nederländska, som jag ju inte kan men ändå kunde förstå så pass mycket, kallade Vreeswijk "Skandinaviens Brel".Så, vad händer nu? Jag behöver fler ledtrådar.

4 comments:

Anonymous said...

nu har jag oxå fått mail av en person i prag, Ivan, som erbjuder sig att hämta mig på stationen..vet inte riktigt hur jag ska göra, det kanske är väldigt oartigt att inte höra av sig till honom..har du hört nåt mer om saken? var det Ivan som mailade dig oxå? han är kanske nån slags fadder eller nåt.. ska boka tågbiljett i dagarna, kollade en tidtabell och tror jag kommer va där vid halv sex..är tyvärr inte så ofta på msn nu för tiden men det går ju alltid att maila, och mitt tyska telefonnummer är 0049 176 26225766. stor kram eva

Johannka said...

Hm, ja det var ju Ivan, och jag har fått TVÅ TILL mail av honom. Han har dock inte erbjudit sig att hämta mig på stationen ... ;) Låter ju lyxigt, du!

Tack för telefonnumret, jag ska skriva in det!

Kram

Grovt Initiativ said...

ni har inte ens kommit dit än och redan skaffat en stalker... helt galet.

Sape said...

Ja, alltså, jag önksar dig lycka till med din hemtenta, alla resebestyr och Pragandet...:)Kram kram