Hur tycker ni den här planen låter?
"JA! Man skulle kunna ... fnitter fnitter ... ha en middag där vi lagar ... bara rätter av kokt deg! Ja, det finns ju i flera matkulturer, hihihi. OK men om du gör pitepalt så gör du gnocchi och Matilda gör kroppkakor och Johanna knedlíky."
En middag med olika varianter av kokt deg alltså.
Den 17 oktober slog vi till, med i förebyggande syfte uttänjda magar träffades vi på Ramberget för att hamra in degen i bukarna. Vi gjorde som så, att vi åt en rätt i taget och började med Holmbergsk pitepalt. Paltbullar ofyllda med fläsk (vilket serverades vid sidan om, tillsammans med lingonsylten), som kokats dagen innan och nu stektes på. Och vilken god smak! Paltens degegenskap var den kompakta.
Andra rätten var tjeckisk knedlíky (knödel, dumplings) som serverades med en sås gjord på gulaš-krydda inköpt i Valtice i somras (för att "nothing absorbes gravy like Czech dumplings"). Vilken kontrast till den kompakta palten! Knedlíkys nyckelord var luftighet. I degen var det jäst, så efter att först ha jäst till dubbel storlek, kokade man det till dubbel storlek igen. En exakt kopia av franskbröd kan man säga (jag bjuder på receptet längst ner i posten).
Emellanåt knaprade vi på lite god och fräsch sallad, för att inte täppa igen alla magkryptor med deg. Efter knedlíkyn skulle vi tillbaks till Sverige igen, närmare bestämt till Öland, där Matilda hade hämtat inspirationen till sina kroppkakor. Efter kompakthet och luftighet följde nu en kladdig, mjuk och mumsig historia. Kroppkakereceptet hade den goda smaken att ackompanjera fläsket och löken med massor av kryddpeppar så detta blev en extra angenäm och ovanlig smakupplevelse.
La grande finale blev de med salviasmör blandade gnocchi, som Maria stod som ansvarig för. Det smakade mjukt, fett och lyxigt. Vilken perfekt avvägd måltid! Gnocchin satt som pricken över i:t, grädden på moset och allt det där.
Lite rester blev det förstås, nedan en skräptallrik med lite halvtorkad knedlíky, en paltbulle och lite gammalt fläsk. Men mums!
Recept på tjeckisk knedlíky (knödel, dumplings):
1 pkt jäst
1 tsk socker
½ kopp ljummen mjölk
2 rumstempererade ägg
1 tsk salt
2 koppar ljummen mjölk
6-7 koppar vetemjöl (varav hälften kan vara grovt men jag hade bara vitt)
3 skivor kuberat vitt bröd
Blanda 1-2 msk mjöl, allt socker och jäst med ½ kopp ljummen mjölk. Låt stå i cirka 5 min. Blanda resten av mjölken i en stor skål tillsammans med ägg, salt och jästblandningen. Blanda i resten av mjölet eftersom. Till sätt sist brödkuberna. Knåda degen i 8-10 min, den ska bli elastisk. Lägg i en oljad skål och vänd en gång. Täck över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1-2 h.
Skär degen i 4 lika stora bitar. Knåda varje bit ett tag och forma till en limpa (kan behövas mjölas). Koka 2 i taget i en stor kastrull med mycket vatten och 1-2 tsk salt (var beredd på att de växer!) i 20-30 min och vänd på dem flera gånger. Testa med en sticka, den ska inte bli kladdig.
Skär omedelbart efter kokning itu limpan med en tråd för att ånga ska kunna försvinna ut. När de är kylda kan de frysas och senare värmas på i micro. Serveras i skivor och tillsammans till vilken god såsig gryta som helst!
Dobrou Chut'!
Om du inte litar på min översättning så har jag hittat receptet HÄR (men I like kuberade).
7 comments:
jag är ganska impad över att ni ens orkade äta något mer när palten var avklarad!
Det var inte svårt! Men vi åt inte så mycket, jag åt en paltbulle bara, någon annan åt kanske en och en halv.
notera här hur Yoho faktiskt äter fläsk. det är den riktiga sensationen. skruva nåt varv till och hon kommer bli militant carnivore.
Herregud Johanna.. har du ätit kött??
Men gustav, tagga ner. det sensationella är isåfall hur nån som inte ätit kött på tolv år väljer att bryta fastan med just f l ä s k. Men det var kulturell påverkan kan man säga. Matkulturell.
emma: ja men det var en engångsföreteelse som hängde ihop med den i sig galna idén att ha ett degparty.
äntligen har jag lyckats läsa igenom inlägget utan att behöva spy. jag insåg att det kanske var fläskbitarna som jag reagerade så starkt på förut? jag trodde ju först det var all deg, men det var nog fläskidén som gav mig avsmak och illamåendevatten i munnen...
jävlar vad ambitiöst och imponerande! att ni hade tänkt på det där med salladen etc. den där gnocchin lät sjukt god. och knödel är ju typ numera min dröm-maträtt att prova. men jag undrar en del över hur magen mår av detta enorma intag av deg?
Post a Comment