Tuesday, December 19, 2006

tjeckisk middag för hejdå


Voilà, cirkeln är sluten. Antoine och Rose-Marie (bakom kameran) lämnar oss denna vecka och det måste ju såklart firas (eller vad man kallar det när man tycker det är trist, begravningskaffe?). Amélie hade vänner från Grenoble på besök och vi gick till en tjeckisk (! hör och häpna!) restaurang. Under välkomstmiddagen på språkkursen fick köttätarna rätten Svíčová na smetaně, det var rätt många underliga miner man fick se; ah liksom kött, gräddig söt sås, sylt, vispgrädde, och så knedliky förstås. Klimp säger guideboken (och Magnus) att det kan heta på svenska. Eller knödel. I vilket fall så ser det rätt skumt ut. Med tiden har i vilket fall fler och fler av våra språkkurskamrater lärt sig uppskatta denna tjeckiska husmansrätt, så detta var anledningen till att vi gick just till denna restaurang; "de gör den så bra!" .

En annan tjeckisk sak som vi lyckades med i går var att dricka becherovka igen! Amélies ena vän fick smaka absinth dock. Stolta över det tilltaget kände vi behovet att ta kort.

Hur som helst det jag också skulle säga var att nog för att det har blivit dyrare i Tjeckien sedan EU-inträdet och att jag inte alls upplever priserna lika skrattretande låg som när jag var här för 4 ½ år sedan. Men nog är det billigt allt. Igår åt jag en rätt, friterad ost, drack en öl (50 cl), drack en kopp kaffe och en Becherovka. Hela kalaset gick på 205 korun (enligt forex.se 65,37 SEK)!

No comments: