Tuesday, June 29, 2010

Prag revisited, äta sig runt Vinohrady:

Skrev igår ett trött och förvirrat Pragtipsmejl till Hans som ska dit. Fokuserade på Vinohrady. Klistrar in oredigerat:

Tycker inte ni ska missa Vinohrady och kanske Žižkov som är jättefina områden men som ligger utanför de direkta turistområdena. Metro linje röd hpl I.P Pavlova eller linje grön hpl Naměsti Miru. (Man kan även promenera rakt upp från Odborů längs med Zitna osv osv, det ser ni ju på kartan)

Precis vid IP Pavlova (uppgång Lublaňska - vår gata!) ligger ett gött ställe för nattmat, Pizza Roma, ett hål i väggen i princip med Prags godaste pizza slices.

Men nu går jag händelserna i förväg; Radost FX, det vegetariska triplex där vi frossade i mat och mojito ligger rakt upp från IP Pavlova (eller ner från N.Miru) på Bělehradská 120, fortfarande gott tror jag men jag föråt mig som sagt. För juste lunch/lättare måltid eller bara nåt att dricka: favoritkafét Meduza på Belgická 633/17, "shabby chic" haha. Nä men skittrevligt verkligen. Mer hunger kan man fortsätta söderut på den gatan, till hörnet Belgická/Zahrebská, där Žluta Pumpa ligger, mexikanskt käk. Jag har för mig att man kunde få vänta en stund på maten men det var det värt.

Redan mätta tycker jag ni ska prova varsitt glas tjeckiskt vin och en osttallrik (kumminbröd!), det ska finnas en Vinecko på Bruselská, typ nr 3, ungefär mittemot U Webrů, som för övrigt också är en trevlig liten krog/restaurang. Eller om man hellre vill ha kaffe (kan man väl få på tidigare nämnda också, och vin kan man få på det jag säger nu men:) kan man gå till ett charmigt litet bokkafé på Safarikova, en halv trappa ner, typ bredvid Fra Fra Records.

Går ni tillbaks mot I.P Pavlova längs med Bělehradská (ungefär vid spårvagnshpl Bruselska har jag för mig) hittar ni den ena av stans två acceptabla indier (samma företag har en restaurang på Tynská, (Gamla stan) också). Gott för lunch. Ingen alkohol.

Har ni tröttnat på Vinohrady kan ni ta er en hållplats längre ut på den röda linjen Vyšehrad, en fin park för en solig dag, där finns ((vad jag vet) en biergarten SAMT en fantastisk kyrka som brunnit ner så kraftigt att de fick måla om den vid tiden för förra sekelskiftet, hela insidan är dekorerad av Alphonse Mucha! Utanpå ser den gammal gammal ut och inuti: Art deco. Jättecoolt


I Žižkov, som gränsar till Vinohrady är det mysigt och ännu mindre turistiskt och mindre fancy. Man kan åka upp i tv-tornet (grön metro hpl: Jiriho z Podebrad) och så finns parken Riegrovy Sady där man kan se många roliga hundar och så finns det en biergarten där de iaf 2006 visade VM på storbild men i år är ju inte Tjeckien med så ... Biergarten ligger upp mot Vozová kan man säga.

Nu orkar jag inte skriva nåt mer, ni kommer säkert att hitta en massa andra schyssta ställen, bara några saker i en annan del av stan:

Letná!!! Också en biergarten med en fantabulous view över Prag och floden, heter kanske Letenské sady på kartan, det är där den stora metronomen står. Är man där ligger schyssta mathaket Fraktal inte långt borta, det ligger Šmeralova 1, 170 00 Prague 7, spårvagnshållplats är Letenské namesti. Det är hyfsat billigt och det jobba(de?) en svensk där :D

Ps. Dahab ligger i gamla stan på Rybná (Tvärgata till Dlouhá)

Men ah så glömde jag ändå att tipsa om Botaniska trädgården ^^ dit man kan svettas på väg upp och väl där smaska vin.

1 comment:

Anonymous said...

Åh det låter ju jättehärligt i Prag när du beskriver det, vill genast bege mig till Letna. Du kan hälsa dina vänner att det är SUPERVARMT och gött, vill dom simma så är ju Podoli ett alternativ, efter ett besök i vysehrad.
Eva