Sunday, March 29, 2009

rättstavning

Nämen! Jag hittade ju faktiskt en anteckning i mobilen om nåt bloggigt, men jag tvivlar iof på att jag skrev ned den under gårdagens rus. Inte ett enda stavfel!:

Nu kommer det vara som när någon på bokhora undrade vem som egentligen hade läst adonis (och inte bara en kommentator förfärades över det hela) men: är det statens fem redaktörer som lärt sig ordet 'omständlig' eller? Hade jag inte tydligt lärt mig bättre,hade jag till döddagar kunnat svära på att det hette 'omständig' (båda finns i t9!) varför har ingen rättat mig?! *indignated spoiled citizen*

Men ja, precis. Är det bara jag som är ett efterblivet svårstavat barn? Hur har alla ni andra fått veta att det heter omständlig? På bloggar och andra av pöbeln (inkluderar naturligtvis även mig) skrivna texter lite här och var ser jag förstås folk som skriver fel och hoppar över l:et men aaaaaaaldrig i en av en redaktör betittad text. Är det något ni får lära er på redaktörsskolan, Lotten?

Och angående det där med Adonis. Det var alltså en (helt överdriven) rädsla över att bli kommentatorsbombad (I wish) med förlöjligande och chockade utrop: "Men snälla människa, vet du inte att det heter omständlig, och du ska ha en blogg!"Andra bloggar om ,

8 comments:

Lotten said...

I dag är det fler som säger fel än som säger rätt. (Krångligt att skriva, det där.) Men faktum är att det heter

1) omständlig (som krånglig, har inget med omständighet att göra)
2) öppenhjärtig (frispråkig, har inget med hjärtlighet att göra).

(På redaktörsskolan lär man sig att kunna pekpinna snällt.)

Frågan är nu: kommer det att bli så att den korrekta versionen blir omständlig utan L och öppenhjärtig med L? Kan man ens använda orden som folk blir irriterade på eftersom de tror att man säger fel när man säger rätt?

Många frågor blire.

Grovt Initiativ said...

Men alltså det jag fått höra är att man får säga båda två bäst man vill. L or not, inget att bry sig om.

Johanna said...

Lotten - Tack för uttömmande svar!

GI - Äh, bara för att du gör inkorrekta ellipser ...
:P

Hustrun said...

Jag hade kunnat ta gift på att det ska vara utan l. Tur att jag inte gjorde det.

luggkomplex said...

VA? L?

Oj då. Tur att du uppmärksammade en blivande svensklärare på detta. Eller heter det svenskAlärare?

Från och med nu kommer jag aldrig att ta något för givet.

Johanna said...

Hustrun - nära att jag tog giftet med dig! Tur, verkligen!

Luggis - Nä det var en bra lärdom, det ska man aldrig.

Johanna said...

Gustav, förresten - En del skulle väl inte heller bry sig om man säger "väggren", "mumsbit" eller "dra alla över en kant" men jag skulle skämmas ihjäl om jag ertappades med det.

Elin said...

Jag trodde också att det var omständig fram till för något år sedan.
Och Guud vad jag skämdes för ett par månader sedan när det uppdagades att det inte alls var att man "går upp i linningen" utan "går upp i limningen". Skämmigast av allt var såklart att jag vägrade erkänna att jag gått runt hela livet och sagt fel, utan hävdade bestämt fortfarade att det var linningen man gick upp i "för vem är språkvetare här egentligen". Jävla SAOL med alla sina svar.