Wednesday, April 14, 2010

Potatisvecka


Passar på att tipsa om en potatistävling på taffel.se samtidigt som jag skriver om en av mina absoluta favoritråvaror. Potatis, för att den kan förvandla sig till oigenkännlighet, smaka fantastiskt gott och dessutom ha superkrafter.

Potatis smakar så olika beroende på vad man gör med den och att den dessutom är så stärkelserik gör den nästan magisk. Riva potatis, steka den, det håller ihop, vilken grej!

Olika sjukt goda saker man kan göra med potatis:
Rårakor/Rösti
(någon gång kanske vi kan gå igenom skillanden mellan dessa, jag glömmer jämt och nu är det långt efter sovdags, så jag kan verkligen inte tänka)
Potatisgratäng
Tortilla de patata (spansk potatisomelett!)
Klyftpotatis
Stekt potatis
Pommes frites och strips
Bakad potatis
Tadig
I ugn med nån grönsak (men lök räcker; "Tänk att det kan va så gott med lök och pärer!")
Potatismos
Hasselbackspotatis
säkert mer

Som ni märker finns inte kokt potatis med i uppräkningen, usch, jag har verkligen ogillat det länge. Färskpotatis är god att koka tycker jag, särskilt att först koka och sedan grilla i ugnen, lite flingsalt och timjan på det så är ni hemma. Men guuuuuud vad less man blir på färskpotatis ändå, ingen potatisgratäng blir det och rårakorna faller isär.

Jag har hittat en rätt till vilken jag inte vill vara utan kokt vanlig jävla vinterpotatis: Tjeckisk friterad ost. Men om det kan jag skriva mer när vi pratar vegetariskt på resan.

Och besök gärna Alingsås potatisfestival 18-20 juni 2010.

Andra bloggar om , , ,

4 comments:

Anonymous said...

Knödel / Klöße
/anonym

Emil Nordlander said...

Hela knödel-/kroppkake-/paltblocket är ju fantastiskt för den tålmodige. Annars har du glömt det allra bästa, raggmunkar!

Johannka said...

i den knödel jag har gjort är det ingen potatis. Men jag glömde ju gnocchi! Här är paltblocket som vi gjorde det (rätt så ovegetariskt).

Anonymous said...

Inte mitt fel att du gjort potatisfria knödlar!

This is the German Potato Dumpling recipe from my book

Ingredients:

6 medium potatoes, peeled, boiled, and cooled

1/2 Cup flour

1 1/2 Tsp. Salt

2 eggs