Sunday, November 26, 2006

Narodni Knihovna


Kataloghallen, finast i hela biblioteket


Barock-biblioteket var väl också fintUppe på tornet mäts temperaturen i Prag varje dagNationalbiblioteket mitt i staden, Prags näst största byggnad, ett gammalt jesuitkloster, var mest för show-off. Det verkliga arbetet skedde såklart i förorten, i en gigantisk vit byggnad i Skalka/Hostivař. Bibliotekariestudenter som vi är, fick vi möjligheten till guidad tur även här.


Alla möjliga mystiska arbetsuppgifter fanns här. Det förväntade förstås; mikrofilmning, restaurering (bl a efter översvämningen) och såklart ett stort lager med böcker (med rätt temperatur och rätt relative humidity-level). Men vi fick även besöka ett illaluktande laboratorium där de skrapade mögel av böcker, odlade fram prover av dem för att kunna identifiera och bekämpa möglet på rätt sätt. Mycket spännande!!


En annan sak som vi sett fram emot var den fantastiska kartongverkstaden. Detta verkade vara det som de själva var mest stolta över, vi hade hört så mycket om det innan. "Vi gör kartonger, custom-made till att passa just dessa böcker eller tidningar". Av "Archival paper!" . Extremt spännande alltså. Vi fick t o m med oss varsin liten provbit av papperet!


En sak som överraskade mig en aning var hur unga många som arbetade där var. Kändes som om det faktiskt finns en möjlighet att få jobb. Även om jag antar att jag inte kommer att vara kvalificerad för att skrapa mögel. Men göra kartonger skulle jag tycka vara ett roligt jobb. Troligen har KB också sådana kartongverkstader. Det är mycket effektivare än att de som scannar och restaurerar ska bygga sina egna kartonger. Har vi lärt oss.Det ser häftigt ut, men det är en maskin som destillerar vatten"Vi hade problem med de här metallkonstruktionerna så vi fick bla bla bla"

2 comments:

Anonymous said...

så mycket saker det finns i världen man inte kände till... undrar om Locke i Lost jobbade på den kartongverkstaden.

Anonymous said...

Grattis allt för mycket i efterskott kära vän!

Hoppas allt är gott och att prag behandlar dig väl.

Hörs snart raring.