Wednesday, September 01, 2010

Jag har inte bloggat sen stan brann!

När jag var liten sa man ofta såhär om något man inte gjort/sett/hört på länge:
En sådan har jag inte sett sedan stan brann!

Det var inte förrän ganska nyligen som jag kom på att det måste vara ett dialektalt uttryck. Det var väl mormor som lärde mig, som med så mycket annat. När hon växte upp kunde man ju faktiskt säga det och mena det på riktigt. Sundsvall brann 1888 och i princip hela Sundsvall fick byggas upp på nytt, nu i sten. 9000 människor blev hemlösa.

Idag på P1 när de påannonserade Vetenskapsradion Språket och SR Minnen blandade min hjärna ihop det hela och jag trodde att de i princip skulle skriva det här blogginlägget. Jag trodde att Språket skulle handla om "inte sedan stan brann" och andra dialektala uttryck med ursprung i traumatiska lokala händelser. Så var det icke men i SR Minnen fick man i alla fall höra ögonvittnen till branden och kanske var det bland dessa som uttrycket föddes.

I kyrkan har jag inte vart sedan stan brann!

Andra bloggar om , , , ,

1 comment:

Kaia said...

Min hemstad (Skövde) brann också ner. Det var på 1700-talet och bara två hus klarade sig. Dock var staden så liten att jag knappast kan skryta med 9000 hemlösa. 1000 eller så var det nog.

Fast jag har ändå inte hört "sen staden brann" som uttryck. Kanske hände det för alldeles för länge sen? Älskar ord och uttryck, särskilt såna som inte finns någon annanstans. Like på det här inlägget!

Mvh,

språknörden.