Thursday, May 24, 2012

Jogga mot jämställdhetsarbete

Vaknade inatt av värk i knä, gnydde och gnällde och kunde sedan inte somna om. Tittade istället på internet och såg bilder från Vårruset och folk som tyckts ha sprungit i lag med sina arbetskamrater. Blev förvånad*.

Friskvård i all ära men om arbetsplatsen ska betala ens medverkan bör detta inte göras under separatistiska former. Jag gissar att ett subventionerat deltagande i motionslopp också är till för att stärka gruppen och den psykosociala arbetsmiljön? Det brukar ses som något positivt att personalen gör något tillsammans utanför arbetet. Det är trevligt att springa med sina arbetskamrater och det är trevligt att få en picknick att äta tillsammans efteråt. Förra året var jag med när några från min arbetsplats sprang Blodomloppet i Slottsskogen (men i år kan jag nog inte vara med eftersom jag just nu är sjukskriven för att undvika att gå på fötterna).

Jämställdhetsarbete blir bäst om det sker proaktivt. Din arbetsplats kanske är kvinnodominerad, kanske består av endast kvinnlig personal? Men försök att inte skapa traditioner inom arbetsplatsen som verkar exkluderande om någon av ett annat kön anställs. "Men vi har ju alltid haft möten i bastun/bytt om tillsammans/haft en sexistisk jargong/sprungit Vårruset."

Skapa inte barriärer som arbetsamt måste raseras när gruppen diversifieras för att förbättra jämställdheten på arbetsplatsen. Var beredd istället!

*Fast varför blev jag det? Jag har själv som tonåring ställt upp i min mammas jobbs lag när de var en kvinna kort


Andra bloggar om , , ,

No comments: