Wednesday, January 14, 2009

På resa i Euroland under forntiden

Sommaren 2001 reste jag och en vän genom Europa och bodde bl a hos en holländsk familj i Luxemburg några nätter. När vi pratade om priser (herregud, gör man inte jämt det? "Hos oss kostar en öl XX" gaah) använde vi hela tiden dollar som enhet medan holländarna pratade i euro. De tyckte det var konstigt att vi pratade dollar och undrade varför och vi ba "men vi har inte sådär värst bra koll på hur mycket euron är värd och dessutom är det så bra för en dollar är precix tie spänn".

När jag tänker på det nu låter det ju jättekonstigt. Inte ha koll på euron liksom. Snacka i dollar med fellow européer. Men så var det väl på den tiden. Lustigt.

extra extra: Det finns mycket att säga om denna fantastiska familj som var så gästvänlig och underbar men två saker bland dessa: Det var en massa eldflugor i deras trädgård, första och enda gången jag har sett sådana! Där (i trädgården) satt vi på kvällarna och drack pastis.

5 comments:

Emma said...

Så oartigt!

Det har ju varit bra när euron har legat på tio kronor också, men nu är det ju nya tider igen...

Tjeckiska korunan blev jag aldrig vän med iaf. Trots Karls försök att förklara, men till slut snurrade vi in oss i komplicerade uträkningar så vi slutade bry oss helt enkelt.

Eldflugor är toppen! Pastis är väl sådär...

Johanna said...

Ja verkligen! Tror vi hade skygglappar på, "nej nej förvirra oss inte med några konstiga procentsatser"

Om jag minns rätt (men jag känner mig rätt bränd i skallen så det kan mycket väl vara rena fabuleringar) så var korunan en tredjedel av kronan när jag bodde där och då är det ju lätt

Emma said...

Det var "nåt" med 2,35...

luggkomplex said...

Svårast är ju när man sen ska försöka tänka/översätta dollar till euro och tvärtom. Då önskar jag att det bara fanns en enda valuta.

Johanna said...

Luggis:
Ja herregud, det är ju att ta det hela till en extra svårt nivå