Wednesday, August 30, 2006

ätstörningar


Jag är ganska svensk i vad jag tycker man ska äta till frukost. Eller nånsin ...


I dag åt jag ris för andra gången sen jag kom hit. Det var ljuvligt (första gången räknas inte ...). Även om det egentligen var det sämsta ris jag har jaft på länge. Att bo som vi gör nu, utan några som helst köksredskap eller ätredskap gör det kulinariska livet en aning komplicerat, tråkigt och något dyrt. Jag har ätit: sallad (gaffel i paketet) blandad med balkansk ost (som feta ungefär) och ett paket blandade groddar (detta har jag ätit kanske tre gånger), yoghurt med musli (använde gaffeln jag fick i salladen), bröd med cream cheese på (bredde med gaffeln jag fick i salladen), sojadryck med jordgubbssmak, apelsinjuice, kex, chips, menthos, fried cheese with fries (på restaurang, två gånger), ris med ärter och majs på chinarestaurang (jag fattar inte varför jag aldrig lär mig, jag Hatar chinamat, besvikelsen var stooor när jag fick in det), nudlar och grönsaker på chinarestaurang (det var ok, men jag hatar ju chinamat ... ) samt broccoli med kokt potatis och smält ost på. Ah just ja och så frukosten då, den har varit hyfsat normal, vi äter den i en matsal så där får man bre ost (la vache qui rit, typ) med kniv och dricka kaffe ur kopp och vatten i glas.

Tuesday, August 29, 2006

Strike! - dirty birds on the move




I går kväll var vi alltså och bowlade med vår klass. Det är så vansinnigt galet att göra sådana här saker helt många människor alltså. 40 personer väntar på språvagnen, 40 personer ska kliva på, veta när de ska av, belägra en bowlinghall och sen bowla och dricka öl. Totalt kaos och helt studentigt, men ganska kul måste jag säga.
Det togs en massa foton i går, jag tror inte på långa vägar att jag var värst, allas kameror kom fram hela tiden och helst skulle alla ta kort på samma sak, som vanligt ...
Det är helt annorlunda här motför hemma, där man (jag) inte gör mycket för att prata med nytt folk, men här anstränger man sig till tänderna för att lära känna dem. Det är nog därför vi är så trötta hela tiden.


Plus att vi samtidigt försöker lära oss tjeckiska då. Och vi måste ju faktiskt lära oss lite, för eftersom vi får ett stipendium så finns det krav på minst 60% på proven t ex. Nu har ju inte proven varit så svåra ännu, på förra hade jag 98%, vi får väl se hur det gick i dag. Men det kräver ju ändå att man faktiskt hänger med och i dag har vi kört ganska hårt med verben. I dag insåg jag hur mycket jag faktiskt Älskar Grammatik! Jag blir helt lycklig av reflexiver som vill stå i andraposition och sånt.

I dag ska jag köpa en bok, jag blir galen, jag är tvungen att läsa i textboken eller i en ordlista om jag ska få läsa något innan jag somnar (vilket jag måste!). Eva lånade mig en bok, men den tog slut jättefort. Jag undrar vad jag ska köpa och om det är dyrt.

Om två dagar flyttar vi in i lägenheten och det ska bli så sjukt skönt, det är faktiskt lite tärande att dela rum på tre och dela toalett/dusch på fyra. Samt att, eftersom det är en molekylär-blablabla-konferens med tusentals människor här, behöva stå i kö till frukosten i 40 minuter så att man inte hinner äta något innan första lektionen. I morgon kliver jag upp halv åtta!

Monday, August 28, 2006

change of views



När jag kommer att vara klar för dagen med min skola på Univerzita Karlova kommer den här utsikten att möta mina ögon. Det är lite annat än att gå till tågstationen i Borås efter avslutat verk. I morgon har vi vårt andra prov och snart ska vi gå ner och säga upp vårt rum här. I kväll är det bowling, det ska bli jättekul.

Den här bilden får min pappa:


Sunday, August 27, 2006

fest




I likhet med
Eva lyckades jag i går skriva en massa text som inte gick att publicera. Hur många gånger ska man förstå att man måtse ctrl+c det man skrivit? Nåja, det ger mig ju bara mer att skriva nu så; let's go. Däremot märkte jag nu, när jag publicerat allt det jag skrivit i dag att det jag skrev igår ändå lyckades komma upp. Fastän jag uppdaterade och uppdaterade i går. Grr, wel, nu kommer en liten avhandling om kvällen bara då. Bjuder på en kattbild från Kutná Hora nu då istället.


Man skulle ju kunna tror att alla de gemensamma aktiviteter som ordnas av språkkursen skulle räcka för oss, de är rätt många ska jag tala om, och varken jag eller Eva är ju någon som skulle följa med på nåt om det var i BORÅS ... men icke, en annan svensk tjej (och några andra) tog på kvällen initiativ till gemensamt restaurangbesök och sedan utgång, med hela klassen. 40 personer lyckades på plats i en källare och de hade ganska god mat och stora öl. Träffade bl a en tjej från Umeå som jobbar här och jag tror det var på det sättet vi kom att besöka Lucerna. Sjukt ställe, de spelade endast 80- och 90-talsmusik men halva grejen var att de samtidigt visade videorna på stor skärm. Jättekul faktiskt, även om de på slutet ballade ur och nästan bara spelade hockeymusik. Men så hittade jag i alla fall att det finns en biograf på Lucerna och den verkar jättebra, t ex så visar de ikväll Coffee & cigarettes och i morgon
De fem benspænd.

Saturday, August 26, 2006

touristii



I dag alltså, har varit värsta turistdagen. Vi hade en gemensam resa till Kutná Hora (ja, eller hur), jag visste inte riktigt när vi kom dit att vi skulle in i ett skelettmusem eller vad man ska säga (ossarium kanske). Bisarrt så det förslog, visste inte riktigt vilken bild jag skulle välja för att visa, men här ser man ju en del. Sen var vi in i en kyrka, hej och hå, och åt gemensam lunch alla 40. I dag fick vegetarianerna friterad ost istället för broccoli med ostsås, thank you very much ...


Ja sedan alltså ... gick vi ner i en gammal silverguva. Jag är rätt imponerad över att vi vågade, de sa flera gånger att folk med klaustrofobi skulle undvika det, men man vet kanske inte förrän man varit i en gruvgång (ort?) som är 40 cm bed och 120 cm hög, att man har det. Men det gick ju bra. Det värsta var nog när vi var tvungna att gå genom halva Kutná Hora för att komma till nedgången, iklädd det vi har på bilden. Någon slags vita medeltidsjackor och gruvhjälmar. Humiliation level 3.



I kväll är det party party som gäller, alla ska i princip gå ut tillsammans, det ska bli rätt spännande. Jag är fortfarande förkyld men jag har tagit lite medicin med koffein i, så jag får väl vila imorgon i stället.



Just ja, och på fredag flyttar vi in i lägenheten!

Thursday, August 24, 2006

lägenhetsinfo




I går var vi på guidad tur av slottsområdet med vår klass. Jag trodde vi skulle få gå in, men vi gick i alla fall in i kyrkan. Där inne hade jag inte varit och det var jättefint och stort. Sen gick vi ner för trapporna och tog första bästa tunnelbana hem. Vi var så trötta så det var inte sant.

På kvällen letade vi lägenhet. Vi skickade intresseanmälan på några stycken och i dag har tre stycken ringt oss. Tyvärr vill de flesta helst att man hyr i ett år. Vi var och tittade på en lägenhet i Vinohrady i dag. Det var gigantisk med tre stora, separata rum och i ett av dem var det ett litet loft. Det fanns fyra madrasser. Den verkade bra så när som på att det inte finns någon köksutrustning (pots and pans alltså, diskmaskin och tvättmaskin fanns det! Vi ska se efter vad det kostar med ett startpaket på IKEA). Ett annat orosmoment är internet. Det är också det här med helår. Det är tydligen svårt att skaffa för bara ett halvår. Om man inte skaffar på något annat sätt som vi inte fattar riktigt ännu. Så hm, hm, hon skulle också ringa tillbaks i morgon efter att ha pratat med landladyn om halvåret. Lucy ska ju stanna i ett år dock så ... Bilder på den lägenheten finns här.

Sen tog vi en öl på Radost FX (yes, Gustav), det var fajn.

Tuesday, August 22, 2006

positivare




Kände att den förra posten verkade lite negativ, möjligtvis. Förstår faktiskt inte varför, om det inte var snoret som talade. Men jag känner mig i alla fall tvungen att ta med en bild på några av mina nya kamrater. Vi väntar på en tjeck som ska hjälpa oss köpa telefonkort. Och det gick ju bra.


Och så dagens tjeckiskalektion:
Gustave, napiš to slovo na tabuli!
means
Vill Gustav skriva ordet på tavlan?

Dobrý noc (c uttalas otroligt nog ts)

the beauty of Prague



Vart ska man börja? Jag blev såklart förkyld efter en dag, vad annat hade man väntat sig? I går var vi bjudna på välkomstmiddag på en restaurang lite utanför stan, en golfrestaurang. Maten var lite sådär ... Hade kanske inte väntat mig något annat heller. Mitt huvud bara snurrar, två ynka dagar känns som minst fem. Man pratat engelska hela tiden och försöker lära sig lite tjeckiska. Jag kan redan i alla fall dubbelt så mycket som jag kunde när jag kom ... Kunde ni ana att na shledanou (hejdå) uttalas sKledanou? I don't understand that rule.

I vår frukostmatsal (man har fått frukostkuponger som är värda 50 koruna och så får man gå och räkna vad det man ska ha kostar. I morse blev mitt så billigt, så i morgon ska jag äta mer bröd!) jobbar en man som jag tror är Oliver Gourmet.

Jag har ett tjeckiskt mobilnummer för den som är intresserad ...

Slutar nu, för jag fattar inget.

Sunday, August 20, 2006

lalala à bientôt


för exakt ett år sedan var jag nyklippt, jätteledsen och uppe vid Skansen Lejonet


Sådärja, efter sedvanlig johanna-panik och efter mycket hjälp av herr P kom jag till slut iväg från lägenheten med allt jag ska ha (hoppas jag, jag trodde att jag hade glömt de tjeckiska sedlarna, men nu hittade jag dem). Vi hade satt deadline till 20.00, då skulle vi äta på nån restaurang här i stan. Vilken tur vi hade, att Taj Rasoi (indisk före detta favorit, som nu efter ryktad kalabalik och personalflykt verkar ha bytt ägare - och ris) serverade mat efter tjugo i elva ... Nu sitter jag mätt och belåten och äter popcorn på Postgatan. Min resväska är sjukt tung och oergonomisk.

Friday, August 18, 2006

en icke-post


Men jag kanske kommer att sakna att göra apgod mat med Pedram och sen ta kort på den.

Jag tänkte skriva saker jag kommer att sakna i Göteborg nu när jag ska vara borta i ett halvår.
Men jag vet inte ... Jag märker tydligt nu att jag inte är kär i Göteborg. Det har jag aldrig varit. Jag kommer att sakna några människor, men en del av dem ska ändå inte vara här. Jag kommer sakna min lägenhet. Allt annat kan ersättas med mer passionerade varianter. Tänker jag nu. Man vet ju inte hur jag kommer att tänka i oktober; ååh, vasagatan, hisingen, älvsborgsbron, spårvagnar (men just ja, de finns ju i Prag också!), Kellys. Men jag tror inte det va? Fast nu kom jag på en sak och det är ju havet, jag brukar alltid känna mig sjukt instängd i inlandet. Linköping som Madrid, men det sistnämnda var värst för där såg jag inget vatten överhuvudtaget. I Prag finns en bred flod och dessutom tror jag inte man saknar havet lika mycket på hösten?


Det här gjorde jag igår.

Tuesday, August 15, 2006

kaffe



You are a Black Coffee

At your best, you are: low maintenance, friendly, and adaptable

At your worst, you are: cheap and angsty

You drink coffee when: you can get your hands on it

Your caffeine addiction level: high


Test är roliga, hittade detta hos Mollis. I Prag har de jättegott kaffe, enligt min smak är det helt perfekt. Jag dricker mitt kaffe svart och jag har absolut inget emot att komma ner till Spanien och Frankrike där det endast är espresso som serveras. Enda problemet med espresso tycker jag är mängden kaffe. När jag känner mig sugen på kaffe vill jag åtminstone dricka två koppar, eller en halv mugg. Espresso tar slut så fort. Men i Prag dårå, är kaffet någon slags mellanting mellan "svenskt" kaffe och espresso, mycket gott och lagom starkt och det serveras dessutom i lite större koppar än espresso, så mängden är helt tillfredställande. Att det dessutom verkar kosta max 10 kronor på de flesta ställen är heller inget att klaga på.

På söndag bär det i väg!

Thursday, August 10, 2006

Jacques Brel


Jag tror att Göteborg och belgiska/holländska hamnstäder kan tänkas ha samma skönhet

Jag har de senaste dagarna diskuterat Brel och eventuella svenska uttolkare av denna underbara chanteur. Det finns många runtom i världen som tolkat Brel, både på franska och som översatt honom till engelska (säkert andra språk också). Här kan man ta Scott Walker som exempel. Egentligen känns det så onödigt att både översätta Brel och sjunga hans sånger, för ingen kan göra det som han. Efter
lite övertalning och en genomlyssning av Walkers If you go
away (Ne me quitte pas - en Brelstandard ...) kan jag dock säga: OK då. Den är bra. Walker har en omskakande röst och sången är vacker.


Vem skulle kunna göra honom bara liiite rättvisa på svenska? Tommy Körberg har visst gjort ett försök - som jag inte hört. Jag vet inte om jag är så sugen heller. I lördags fick jag höra Rikard Wolff sjunga en svensk version av La chanson des vieux amants. Det var vackert, men mest om man ser det fristående från Brel. Wolff är en av mina stora favoriter, så han är bra i sig själv, karismatisk och vacker, med stark röst. Men han är inte Brel ... Har fått höra fantasier om Mikael Persbrandt, något som låter extremt spännande och vore något visst att få bevittna. Det är Magnus som tycker att han har det där extra special actor thing (min tolkning) som Brel har, och det kan jag i alla fall inte säga emot. Men det känns inte helt klockrent i min fantasi.



Nu i kväll satt jag på min balkong och ältade Habermas medan jag lyssnade på en liveversion av Madeleine - heelt fantastisk såklart. Då kom jag på det! Det är ju Cornelis! Tyvärr är han död, tråkigt av många anledningar, bl a för att jag aldrig kommer att få höra honom sjunga Brel. OM han nu inte redan gjort det, kanske någon annan vet råd? Jag gjorde en sån här för några år sedan så het googlesökning (nu; vardagsmat) på [Brel Vreeswijk] och fick inga träffar om eventuella inspelningar, men fick dock veta att jag inte direkt gjort någon ny upptäckt. Flera sidor på nederländska, som jag ju inte kan men ändå kunde förstå så pass mycket, kallade Vreeswijk "Skandinaviens Brel".



Så, vad händer nu? Jag behöver fler ledtrådar.